4η Απριλίου / Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας για τα σχολεία

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώνεται από φέτος την 4η Απριλίου στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Η απόφαση αυτή οριστικοποιήθηκε και καθιερώθηκε με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Κατσαρού και έρχεται να συμπεριλάβει δράσεις και δραστηριότητες φιλοζωίας μέσα στη σχολική κοινότητα.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών για την βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον, η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων μέσω της ενεργούς προάσπισής τους, καθώς και η εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών σε δραστηριότητες ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοζωίας.

Γάτες και σκύλοι εξημερώθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι χειραγώγησαν την εκτροφή ζώων για να παράγουν ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα τις διαφορετικές ράτσες γατών και σκύλων που γνωρίζουμε σήμερα. Ωστόσο, η εξημέρωση, έβγαλε αυτά τα ζώα από το φυσικό τους περιβάλλον και η αναπαραγωγή τους δεν ελέγχεται πλέον από αρπακτικά ή ενδιαιτήματα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να εστιάσει την προσοχή της στα ζητήματα που αφορούν την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων ζώων στον ελληνικό χώρο. Τα νούμερα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά. Δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη θέση της Ευρώπης. Η κυρίαρχη αιτία που οδηγεί στην ύπαρξη αυτού του προβλήματος είναι η έλλειψη ευθύνης και φροντίδας από τους ανθρώπους που είτε εγκαταλείπουν τα ζώα τους είτε δεν προβαίνουν σε στείρωση των κατοικίδιών τους, επιτρέποντάς τους να αναπαράγονται ελεύθερα.

Ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων ζώων έχει σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και την ευημερία των ίδιων των ζώων. Τα αδέσποτα ζώα αντιμετωπίζουν συχνά ασθένειες, πείνα και τραυματισμούς, ενώ μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα ή να μεταδώσουν ασθένειες. Χιλιάδες ζώα ταλαιπωρούνται, κακοποιούνται, πεθαίνουν ή θανατώνονται καθημερινά, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας των αδέσποτων ζώων το επωμίζονται εθελοντικά οι φιλόζωοι.

Το Δ.Σ. Φλογητών προκειμένου να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Υπουργείου , κάλεσε την κ. Μαρία Αρμανίδου, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων . Η κ. Μαρία Αρμανίδου μίλησε στους μαθητές και τις μαθήτριες με όμορφο και κατανοητό λόγο για τη σπουδαιότητα της φιλοζωίας αλλά και τον σεβασμό σε κάθε πλάσμα που κατοικεί πάνω στον πλανήτη μας. Έδειξε στα παιδιά τον τρόπο που εκπαιδεύονται οι τετράποδοι φίλοι μας αλλά και μοίρασε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ξηρά τροφή για να την προσφέρει ο καθένας μας σε κάποιο από τα αδεσποτάκια της γειτονιάς μας. Η εκπαιδευτική κοινότητα του Δ.Σ. Φλογητών ευχαριστεί θερμά την κ. Μαρία Αρμανίδου για την υπέροχη εμπειρία που μας πρόσφερε.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.